NASZE DANIA
POZNAJ SUSHI!
SETY
Sashimi, nigiri, hosomaki, a nawet futomaki. Te nazwy często budzą niepokój wśród gości, którzy nigdy przedtem nie mieli styczności z sushi. Dlatego też przygotowaliśmy specjalne zestawy, które pozwolą posmakować w wielu rodzajach sushi jednocześnie.
FUTOMAKI
Futomaki to rolka z ryżu, w który wkładane są dodatki, a wszystko owinięte jest nori- jadalnym wodorostem. Futomaki znaleźć można w praktycznie każdym barze i restauracji serwującej sushi. Z języka Japońskiego “futoi”- znaczy pełny, tłusty, gruby. To odzwierciedla ideę przygotowania Futomaki- musi być większe objętościowo niż inne rodzaje sushi i dostarczać duże ilości zdrowych składników.
URAMAKI
Od wieków na dalekim wschodzie ludzie żyli blisko i w zgodzie z naturą. Spożywano zdrowe potrawy z surowych ryb, mięsa, warzyw i owoców. Stosowanie diety tak bliskiej naturze i korzystającej z jej darów ma wiele zdrowotnych zalet.
HOSOMAKI
Hosomaki to jeden z najczęściej spotykanych w orientalnych restauracjach rodzajów sushi, uznawany za odmianę najbardziej klasycznego maki sushi. Jest to bowiem cienka rolka, wypełniona niewielką ilością ryżu z dodatkiem tylko jednego składnika.
NIGIRI
To najbardziej klasyczna i najstarsza forma tego japońskiego specjału. Hanaya Yohei stworzył znaną powszechnie wersję nigirizushi - na kulkach marynowanego ryżu serwował cienko pokrojone plasterki tuńczyka.
SASHIMI
W świecie sushi, sashimi, nigiri, maki i nie tylko, dostrzeżenie różnic może być trudne, jednakże te różnice istnieją. Czym więc jest sashimi? Mówiąc najprościej, jest to danie składające się z surowego mięsa - w tym przypadku ryby.